23948sdkhjf

To salmonellaudbrud skyldtes råt oksekød

I 2024 blev der registreret tre store salmonellaudbrud. Råt hakket oksekød var kilden til to af dem, viser en status fra myndighederne

Det kan være en god idé at gennemstege burgerbøffen og undgå at smage på den rå oksefars, når du går i køkkenet.

Råt hakket oksekød var nemlig skyld i to store salmonellaudbrud i 2024.

Det viser en ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.

Udbruddene, hvor henholdsvis 66 og 70 personer blev syge, blev efterforsket i foråret sidste år.

- Vi så desværre en uheldig trend, da vi snakkede med de personer, der var blevet syge. De havde spist eller smagt på kødet råt. Det er selvfølgelig noget, vi som myndighed meget gerne vil fraråde, siger epidemiolog i Statens Serum Institut Luise Müller.

I 2024 blev der i alt registreret 55 sygdomsudbrud, der stammer fra fødevarer.

Det er ni færre end i 2023, fremgår det af rapporten.

Luise Müller forklarer, at mange af sygdommene stammer fra dyr. Dyrene kan være inficeret med bakterier som eksempelvis salmonella.

Men der kan også ske noget uheldigt i produktionen eller behandlingen af kødet, så det bliver forurenet.

At smitten er sket gennem hakket oksekød er dog "ikke noget, vi ser så tit", siger Luise Müller.

- Seneste gang, vi så et salmonellaudbrud, der skyldtes hakket kød, var i 2019, siger hun.

Ved det første udbrud var der registreret smittede på tværs af flere europæiske lande. Det viste sig, at det hakkede oksekød var fra England.

Det andet udbrud stammede fra kød af dansk oprindelse.

- Hvis man smager på råt kød, når man laver mad, så kan man udsætte sig selv for en risiko, siger Brian Lassen, seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet.

I en pressemeddelelse understreger sektionsleder i Fødevarestyrelsen Sørine Quaade Møller, at hvis man vil spise tatar, bør man købe hakket kød, der er beregnet dertil.

Brian Lassen forklarer, at opsporingen af smittekilden til sygdomme fra fødevarer er noget af et "detektivarbejde".

Det skal være så præcist som muligt, når der meldes noget ud om sammenhængen mellem en fødevare og et sygdomsudbrud, siger han.

- Det kan have store konsekvenser - både for dem, der indtager fødevarerne, og dem der producerer dem.

Fra 2026 bliver det lovpligtigt for EU-lande at bidrage til en fælles database med oplysninger drevet af fødevare- og sundhedsmyndigheder.

Det er et vigtigt værktøj til at opklare, hvor sygdomsudbruddene stammer fra, da de ikke respekterer landegrænser, understreger Luise Müller.

- Når vi ser så stor en handel af fødevarer på tværs af grænser, vil der være mulighed for, at der sker internationale udbrud, hvor der er patienter i flere lande, siger hun.

Det internationale samarbejde blev i 2024 tydeligt, da 159 personer fra både Danmark, Tyskland og Østrig blev smittet med en sjælden type salmonella.

Smitten viste sig at stamme fra rucola og babyspinat produceret af en italiensk fødevarevirksomhed.

Rapporten viser også, at knap 30 procent af udbruddene med sygdomme båret af fødevarer skyldes norovirus.

Udbruddene kan spores tilbage til restauranter og knyttes til fødevarer som rå østers og frosne bær.

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Leverandører.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047